ABBOCCATO
Lichtzoete wijn uit Italië dus niet droog maar ook niet uitgesproken zoet
ACIDITEIT
De aciditeit geeft de zuurgraad aan in een wijn. Van nature beschikt een wijn over een heel palet aan organische zuren (appelzuur, melkzuur, citroenzuur, wijnsteenzuur etc)
De zuurgraad speelt een belangrijke rol in de wijn. Als tegenhanger van de zoete en verzachtende bestanddelen (suiker, alcohol, glycerine) geeft de zuurgraad ook frisheid aan de wijn die daardoor als Lichter wordt ervaren . Indiende zuurgraad echter te hoog is ervaart men de wijn juist als wrang of te groen. Een lagere zuurgraad maken de wijn milder en soepeller. Als de zuurgraad echter te laag is wordt de wijn juist als zwaar of slap wordt ervaren.Als voorbeeld: Om voldoende frisheid te houden in een zoete witte wijn is een hoge zuurgraad noodzakelijk. Hoewel de wijn dan zoet is door de hoeveelheid aanwezige restsuikers is deze toch fris zuur de aanwezige zuren. Zonder deze zuren zou slechts een zoete siroop overblijven zonder enige complexiteit.
ADEGA
De term voor wijnhuis in Portugal
AFLOOPWIJN
Dit is de benaming van het sap dat wordt verkregen vóór de feitelijke persing (soms ook “lekwijn” genoemd. Door het kneuzen van de druiven of het totale gewicht van de trossen komt er sap vrij. Bij rode wijn. Wijn die afkomstig is uit geperste druiven heet “PERSWIJN”.
ALCOHOL
Ethanol (ethylalcohol) is de belangrijkste van de alcoholen die ontstaat bij alcoholische vergisting. Bij een normale vergisting zal het alcoholgehalte in de wijn variëren tussen de 8% en de 15%. Boven de 15% wordt het alcoholgehalte te hoog voor de gistcellen die hierdoor sterven waardoor de vergisting stopt op natuurlijke wijze ongeachte de aanwezige resterende suikers. Bij versterkte wijnen (dus met meer dan 15 %) is er een extra toevoeging van alcohol geweest (port, sherry, Muskat Beaum de Venise). In de meeste gevallen wordt deze alcohol toegevoegd voor dat de vergisting gereed is. In sommige gevallen wordt de vergisting voortijdig gestopt om een zoete wijn over te houden met een laag alcoholpercentage. Deze wijnen worden dan ook niet versterkt. Een voorbeeld hiervan is Moscato d’Asti. Om I % volume extra alcohol te verkrijgen moet er bij witte wijn 17 gram suiker per liter beschikbaar zijn. Voor rode wijn is dit 18 gram. In sommige gevallen wordt er suiker toegevoegd zie hiervoor chaptaliseren
ALCOHOLISCHE (VER)GISTING
Bij de alcoholische vergisting worden suikers uit het druivensap door enzymen in het gist omgezet in alcohol, CO2 en warmte. Het is deze vergisting waarbij het sap wodrt omgezet in wijn.
AMABILE
Een Italiaanse wijn die zoeter is dan de abboccato
AMONTILLADO
Dit type sherry is na de biologische rijping versterkt tot ca 17% alc. en heeft vervolgens een oxidatieve rijping ondergaan. In het begin zijn de gistachtige aroma’s van de 1e rijping nog duidelijk aanwezig maar deze verminderen/verdwijnen na verloop van tijd.
Dit type sherry heeft zowel kenmerken van de Fino/Manzanilla en de Oloroso, is
amberkleurig /bruin en ontwikkeld geleidelijk aroma’s van gedroogd fruit.
AOC (appellation d'origine contrôlée)
Vaak afgekort tot AC of AOC geeft een Gecontroleerde herkomstbenaming aan.
Deze term wordt voornamelijk in Frankrijk gebruikt en een voorbeeld van een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming). Tegenwoordig wordt in Frankrijk en de rest van de Europese unie de term AOP (appellation d'origine protégée) gebruikt als aanduidding voor de Europese herkomstbenaming. Wijnen met een dergelijke aanduiding moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Hierbij gaat het om o.a. toegestane druivenrassen en eventueel assemblage verhoudingen, maximale opbrengst per hectare, alcoholpercentage van de wijn, naamgeving, herkomst van de druiven, teelt- en vinificatiemethoden etc. (zie ook AOP)
AOP (appellation d'origine protégée)
In de Europese unie wordt deze term gebruikt als herkomstaanduiding.
Wijnen met een dergelijke aanduiding moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Hierbij gaat het om o.a. toegestane druivenrassen en eventueel assemblage verhoudingen, maximale opbrengst per hectare, alcoholpercentage van de wijn, naamgeving, herkomst van de druiven, teelt- en vinificatiemethoden etc.
(zie ook AOC)
APPELZUUR
Dit zuur is het zuur dat in grote mate aanwezig is in groene appels en bijvoorbeeld in onrijpe druiven. Deze scherpe appelzuren kunnen door de Malolactische vergisting/omzetting omgezet worden in de mildere melkzuren.
AROMA
Geur en Smaak elementen die aanwezig zijn in de wijn. En zorgen voor de beleving van de wijn. Hoewel wijn gemaakt is van vergiste druiven kunnen er toch verschillende aroma’s in de wijn aanwezig zijn waardoor het lijkt als of er ook andere ingrediënten zijn toegevoegd. Dit kunnen Primair aroma’s zijn uit de druif (bijv.: fruit of kruidenaroma’s),
Secondaire aroma’s die ontstaan door de vinificatie (Bijv.; Vanille, brioche) of Tertiaire aroma’s die ontstaan door rijping van de wijn (bijv. bosgrond, paddenstoelen)
ASSEMBLAGE
Het samenvoegen van verschillende jonge wijnen tot 1 eindproduct. In de meeste gevallen is er duidelijke wet- en regelgeving of welke combinaties en verhoudingen zijn toegestaan en onder welke voorwaarde dit dan mag. In de Bordeaux worden bij voorbeeld veel wijnen gemaakt die bestaan uit meerdere rassen de wetging is echter erg strikt in de bepalingen wat wel en niet kan ( zie ook AOC en AOP)
AUSBRUCH
Een Oostenrijkse wijnsoort, dit type wijn is zoeter dan een Beerenauslese•, maar minder zoet dan een Trockenbeerenauslese•.
AUSLESE
Duitse wijn die is gemaakt van Iaat geplukte, individueel geselecteerde, soms door edele rotting' aangetaste druiven met veel suikers. Een Auslese kan zowel droog als zoet zijn. In de classificatie heeft een auslese een hoger Mostgewicht dan een spätlese maar minder dan een beerenaulese.
AZIJNZUUR
Dit is een type zuur dat in alle wijnen voorkomt. Vaak in slechts geringe maten. Als het zich echter doorontwikkeld kan het de wijn in azijn veranderen.
BAG-IN-BOX
Wijnverpakking vaak van karton met daarin een zak en een kraantje aan de buitenzijde.
Deze methode wordt vaak gebruikt voor eenvoudige bulkwijn
BARRICA
Wijnvat uit spanje met een inhoud van ongeveer 225 liter
BARRIQUE
Houtenvat met een inhoud van tussen de 200-250 l. De exacte maat is afhankelijk van de afhankelijk van de streek. In de Bourgogne is dit 228 liter, in Spanje en de Bordeaux 225 liter en in de regio TouraineAnjou 232 liter. Het vat wordt gebruikt voor het rijpen van rode wijn en de vergisting en rijping van witte wijn. De aroma’s uit het hout geven de wijn een kenmerkende vanille-achtige smaak.
BATONNAGE
Bij battonage wordt het vastgezette bezinksel losgemaakt van het vat of de kuip en door de wijn (in wording) geroerd. Deze deeltjes gaan weer zweven en hebben zo een positieve invloed op de wijn.De wijn wordt er complexer, soepeler en 'vetter' door. Hiervoor worden stokken/ staven gebruikt ( (Frans: "batons"). Deze techniek wordt bijvoorbeeld bij champagne toegepast.
BEERENAUSLESE
Letterlijk "Bessen/druiven (beeren) die zijn uitgezocht (auslese)".
Het is een Oostenrijkse of Duitse wijn die is gemaakt van (over)rijpe druiven die geselecteerd worden uit de druiventros. Vaak zijn deze druiven door edele rotting (zie botritis) aangetast.
BIODYNAMISCHE WIJNBOUW
Een vorm van biologische wijnbouw gebaseerd op de filosofie van Rudolf Steiner en Maria Thun waarbij de wijngaard als onderdeel van de kosmos wordt gezien. Alle elementen vormen 1 samenhangend geheel van aarde, lucht, sterren en planeten. Op basis van deze samenhang baseren beoefenaars hiervan hun keuzes. Om ziekten te behandelen, voor ongediertebestrijding en voor bemesting maakt men gebruik van homeopathische middelen (preparaten genoemd)
BLANC DE BLANCS
Letterlijk “Wit van wit”. Dit is een witte wijn gemaakt van witte druiven.
BLANC DE NOIRS
Letterlijk “Wit van zwart”. Dit is een witte wijn gemaakt van blauwe druiven.
BLEND
Zie assemblage.
BLOESEMING
cruciale fase bij de vorming van druiven. Het zijn alleen de bevruchte bloempjes die zich kunnen ontwikkelen tot de bessen, genaamd druiven.
BLUSH
Dit is een Amerikaanse term voor een 'rosé'.
BODEGA
De term voor Wijnkelder of wijnpakhuis in Spanje
BORDEAUXSE PAP
Bordeauxse pap wordt toegepast als bestrijdingsmiddel en werkt tegen schimmelinfecties (meeldauw en valse meeldauw) en een aantal bacteriële infecties van de wijnstok. Het bestaat uit een mengsel van kopersulfaat en kalk. Omdat koper, als zwaar metaal, potentieel schadelijk is voor het milieu en de gezondheid wordt er steeds vaker gekozen voor alternatieve synthetische middelen.
BOTRYTIS CINEREA
Dit is de aantasting van vooral de druiven door de grauwe/grijze schimmel.
In veel gevallen ongewenst , in sommige essentieel voor het maken van een specifieke stijl
zie ook POURITURE NOBLE
BOTTELING
Het vullen van de wijnflessen met wijn. Zie mise en bouteille.
BOUQUET
Het samenspel van de verschillende geuraroma’s in de wijn. Zie ook aroma
BRANCO
In Portugal de aanduiding voor witte wijn
BRUT / BRUTO / HERB
Term voor mousserende wijnen die een indicatie geeft over de zoetheid en de aanwezige restsuikers. In het geval van Brut is dit: 0-12 g/l. Zie ook RESTSUIKER
CAPSULE
Huls over de kurk van een wijnfles. Vroeger waren deze vaak gemaakt van een tin legering. Tegenwoordig zijn deze doppen meestal van metaal of kunststof.
Daarnaast wordt de term capsule ook gebruikt voor de kroonkurk die gebruikt wordt bij de productie van mousserende wijnen volgens de methode traditionelle .
CRD-CAPSULE (Capsule Représentative de Droit)
NL: Capsule van de vertegenwoordiger van de wet. Sinds 1960 worden de wijnflessen in Frankrijk voorzien van een speciaal zegel waarmee wordt aangegeven dat de inhoud van de fles geschikt is voor menselijke consumptie en de de verschiuldigde belastingen zijn voldaan.
CAVA
Aanduiding voor mousserende wijnen uit Spanje die volgens de méthode traditionelle zijn gemaakt en moeten minimaal 9 maanden rijpen op de Lie. Hoewel de meeste Cava uit Catalonië komt mag er ook in Rioja, Navarra en Valencia cava gemaakt worden. Als druivenras worden Xarel-lo, Macabeo (viura) en Parellada voor de witte cava gebruikt en Grenacha en Monastrell voor de rosé.
CEPAGE
Is een Franse term die letterlijk “druivenras” betekent. Deze term wordt gebruikt om de druivenrassen in de wijn mee aan te duiden. Zo is een monocépagewijn overwegend van één druivenras gemaakt. Bicépagewijnen zijn van ten minste twee druivenrassen gemaakt. Het ras met het grootste aandeel wordt als eerste genoemd op het etiket.
CENTRIFUGEREN
Het proces waarbij de most of wijn wordt ontdaan van vaste delen met als doel deze helder te maken.
CHAMBREREN
Het op kamertemperatuur brengen van een wijn. In vroeger tijden werden wijnen bewaard in koele kelders. Aangezien de serveer temperatuur van rode wijn meestal tussen de 16 ºC en 18 ºC ligt moesten deze wijnen op deze temperatuur komen alvorens ze te serveren. Doordat er toen nog geen centrale verwarming was lag de gemiddelde kamertemperatuur op 18 ºC. Ondanks dat we nu vaak geen keom lders meer gebruiken is het nog steeds een goed idee wijnen geleidelijk aan van de bewaartemperatuur op de schenktemperatuur te brengen.
CHAPEAU / HOED
Tijdens de vinificatie van rode wijn komt er al snel een dikke laag aan vaste deeltjes ( o.a. vruchtvlees, schillen , pitjes, steeltjes) boven op het vergistende sap te drijven. Deze laag wordt de kap of de hoed genoemd. Zie ook PIGEAGE
CHAPTALISEREN
Chaptaliseren is het toevoegen van suiker (riet- of bietsuiker) aan de most om een hoger alcoholpercentage te krijgen in de uiteindelijke wijn. Deze methode is bedacht door de Franse scheikundige Jean-Antoine Chaptal, vandaar de naam ‘chaptaliseren’. In het Duits wordt het echter ook wel ‘Anreicherung’, ‘Verbesserung’ of ‘Zuckerung’ genoemd. In veel landen is het verboden om suikers toe te voegen. In de landen waar het wel is toegestaan, is het aan strenge regels gebonden.
CHATEAU
Term (letterlijk vertaald: Kasteel) die wordt gebruikt om aan te geven dat de wijn van een specifiek wijn domein is. In veel gevallen is er geen feitelijk kasteel betrokken bij het wijn domein maar is dit alleen voor het romantische idee ervan
CITROENZUUR
Een van het type zuren die in alle vruchten voorkomt in meer of mindere mate. Vooral Citrusfruit heeft veel citroenzuur. De aanwezigheid van citroenzuur verschilt per druiventype. In witte druiven is dit gehalte lager dan bij blauwe druiven.
CLAIRET
Is een lichtrode wijn uit de Bordeaux die wordt gemaakt door de (blauwe) druiven slechts kort te vergisten.
Zie ook SAIGNÉE.
CLASSICO
De term die Italië wordt gebruikt om aan te geven dat een bepaalde wijn uit het oorspronkelijke geclassificeerde gebied komt. Bijvoorbeeld Chiante Classico
CLIMAT
In de Bourgogne staat dit begrip niet alleen voor het klimaat dat er heerst, maar
is het ook een aanduiding voor kadastrale buurtschappen in de dorpen, waarvan sommige premier cru's voortbrengen en andere niet geclassificeerd zijn. Toch mogen
de laatste op het etiket staan, onder de gemeentelijke appellation, als er maar geen verwarring met de als premier cru's erkende wijnen kan ontstaan. Zo is Les Bouchères in Meursault een climat de premier cru, wat duidelijk op het etiket staat, en Les Narvaux simpelweg een climat, vallend onder de appellation Meursault.
CLOS
Letterlijk betekent het “ gesloten” Deze term werd bijvoorbeeld in de Bourgogne gebruikt voor een ommuurde wijngaard.
Clos de Vougeot is hier een voorbeeld van.
COLLERETTE
Het hals-label van de wijnfles.
COULURE
Verschijnsel tijdens de vruchtzetting wanneer bloemen zich moeten ontwikkelen tot druiven. Door te veel neerslag of een te lage temperatuur kan het gebeuren dat de bestuiving van de bloemen onvoldoende plaatsvindt. Het gevolg is dat meer bloemen dan normaal onbevrucht blijven. Deze bloemen verwelken en vallen van de plant af of ontwikkelen zicht tot misvormde / of verdorde druiven.
CRÉMANT
Term die gehanteerd wordt voor mousserende wijn in o.a. de Bourogne, Loire en Elzas en aangeeft dat de wijn, net als champagne, is gemaakt volgens de méthode traditionelle. Door de geldende wijnwetgeving is het niet toegestaan in deze gebieden de term “ Champagne” te gebruiken
CRIANZA
Term die in Spanje gehanteerd wordt en een indicatie geeft voor de rijping van de wijn , in totaal en specifiek voor het deel op eikenhouten vaten. “Con crianza” betekent 'met opvoeding'. Naast de algemene regels worden in de Rioja afwijkende regels gehanteerd. Voor Spanje geldt : Rood: min. 24 maanden rijpen waarvan min. 6 maanden op eikenhouten vaten, Wit: min. 18 maanden rijpen waarvan min. 6 maanden op eikenhouten vaten, Voor Rioja geldt : Rood: min. 24 maanden rijpen waarvan min. 12 maanden op eikenhouten vaten, Wit: min. 24 maanden rijpen waarvan min. 6 maanden op eikenhouten vaten.
CRU BOURGEOIS
Aanduiding voor rode wijnen uit de Médoc die jaarlijks worden toegekend op basis van de kwaliteit van de wijn in plaats van op basis van het chateau zoal het geval is bij de cru classés.
CUVAISON (0f CUVAGE)
Belangrijke fase in de wijnbereiding. De term dekt alles wat er in de wijnkuipen gebeurt. zowel het vullen van de kuipen met druiven en de gisting van de in de kuipen als de remontage en de valt onder dit begrip. Zie ook décuvage,