Agiorgitiko (blauw)
Lage tot gemiddelde zuren, zachte tannines vol van smaak met aroma's van rood fruit en zoete specerijen. De wijnen kunnen goed ouderen.er wordt zowel rosé als rode wijn van gemaakt.
Aglianico (blauw)
Zeer prestigieuze druif heeft een diepe kleur met hoge zuren en tannines en samken van vooral zwart fruit. Vaak rijping op eikenhout met veel potentie om te ouderen in de fles. Dan ontwikkelt hij aardse/ bosgrondachtige aroma’s.
Airén (wit)
De meest aangeplante witte druif van Spanje. Je vindt hem voornamelijk in het midden van het land. Hier is het extreem warm en droog, maar daar is deze druif juist goed tegen bestand. De druif wordt voor het merendeel gebruikt voor de productie van Brandy de Jerez. De witte lichte frisse wijnen zijn niet erg uitgesproken met milde zuren en smaken van o.a. peer, citroen en appel.
Albariño (wit)
Druivensoort die groeit zowel in Spanje (onder de naam Albariño) als in Portugal (onder de naam Alvarinho). Met een dikke schil is de druif goed bestand tegen de schimmelziekten die veel voorkomen in het vochtige klimaat van de wijngebieden aan de Atlantische kust. De Albariño/Allvarinho wordt gebruikt voor krachtige droge frisse wijnen met fruitige aroma's (o.a. steen- en citrus vruchten) en van nature veel zuren. Een andere stijl zijn de juist de rijkere/vollere wijnen.
Aligoté (wit)
Druif die vooral verfrissende droge en lichte wijnen voortbrengt met een hoog zuurgehalte. Kan ook gebruikt worden als ondersteuning in de cremant de bourgogne
Alvarinho (wit)
Druivensoort die groeit zowel in Spanje (onder de naam Albariño) als in Portugal (onder de naam Alvarinho). Met een dikke schil is de druif goed bestand tegen de schimmelziekten die veel voorkomen in het vochtige klimaat van de wijngebieden aan de Atlantische kust. De Albariño/Alvarinho wordt gebruikt voor krachtige droge frisse wijnen met fruitige aroma's (o.a. steen- en citrus vruchten) en van nature veel zuren. Een andere stijl zijn de juist de rijkere/vollere wijnen.
Assyrtiko (wit)
Deze druif levert droge en geparfumeerde witte wijnen met geconcentreerde aroma’s van steenfruit en rijpe citrusvruchten en hoge zuren. Er worden zowel droge wijnen als zoete wijnen gemaakt. Voor het maken van deze zoete wijn (Vinsanto) wordt gebruik gemaakt van (deels) ingedroogde druiven die vervolgens in eikenhouten vaten worden gerijpt voor minimaal 24 maanden. Deze rijpingsmethode geeft de wijnen een duidelijk oxidatief karakter van noten en karamel. De natuurlijke hoge zuren in de druif bieden een prima tegenwicht tegen de zoete elementen wat het geheel mooi in balans brengt.
Barbera (blauw)
Deze druif uit de Piemonte is de meest aangeplante blauwe druif in rond Asti en Alba. Dit laat rijpende ras wordt gebruikt om wijnen te maken of in de jeugdige stijl met nadruk op jonge fruitsmaken zonder hout aroma's of juist in een meer gerijpte stijl met vatrijping. De kleur is gemiddeld tot diep met aroma's van pruim, rode kersen, bramen, frambozen en soms ook wat zwarte peper.
Cabernet franc (blauw)
Waar de druif in de Bordeaux vooral een ondersteunende rol heeft naast de Cab. Sauvignon en de Merlot is het een hoofdrolspeler in de Loire. Hoewel hij lijkt op de Cabernet Sauvignon is hij minder uitgesproken. Daar heeft deze snel rijpende druif hij typische aroma's van zwarte en blauwe bessen. Vooral uit Saumur-Champigny, Chinon en Bourgeuil komen mooie exemplaren. Wijnen van Cabernet Franc worden vaak jong gedronken.
Cabernet Sauvignon (blauw)
De meest aangeplante druif ter wereld met diepe kleur krachtige tannines. In veel van de belangrijke wijnstreken van de wereld zal je deze druif tegenkomen. Oorspronkelijk is het een kruising tussen de (wit)te Sauvignon duif en de Cabernet Franc. Een goede Cabernet Sauvignon heeft in zijn jonge jaren vooral aroma's van zwart fruit en kruidige kenmerken (peper en munt) soms zelfs met wat groene accenten (groene Paprika) De meer gerijpte oudere varianten krijgen meer cederhout aroma's van de vatrijping. In de Bordeaux wordt hij vaak gebruikt als onderdeel van een blend met bijv. Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot. Elders op worden er wel cépage zijnen van gemaakt.
Carignan (blauw)
De druif komt oorspronkelijk uit Spanje komt en is daar bijvoorbeeld in de Rioja en Catalonië terug te vinden als partner van de Tempranillo en In Priorat de Grenacha. De krachtige druif heeft van nature veel kleur, hoge zuren en veel tannine en wordt zodoende vaak gebruikt als versterker in zowel rosé als rode wijn. In het zuiden van Frankrijk (Languedoc-Roussillon) vind je hem ook vaak terug in verschillende combinaties met anderen o.a.: grenache, syrah, cinsault, mouverdre en anderen. Aroma's van roodfruit, (aardbei framboos), pruim, peper in combinatie met specerijen en kruiden (laurier, drop), en soms wat tabak.
Cariñena (blauw)
De druif komt oorspronkelijk uit Spanje komt en is daar bijvoorbeeld in de Rioja en Catalonië terug te vinden als partner van de Tempranillo en In Priorat de Grenacha. De krachtige druif heeft van nature veel kleur, hoge zuren en veel tannine en wordt zodoende vaak gebruikt als versterker in zowel rosé als rode wijn. In het zuiden van Frankrijk (Languedoc-Roussillon) vind je hem ook vaak terug in verschillende combinaties met anderen o.a.: grenache, syrah, cinsault, mouverdre en anderen. Aroma's van roodfruit, (aardbei framboos), pruim, peper in combinatie met specerijen en kruiden (laurier, drop), en soms wat tabak.
Carmenère (blauw)
Lang werd gedacht dat de aangeplante druiven in Chili Merlot druiven waren. Tot onderzoek uiteindelijke uitwees dat het Carmenere was. Het is een laat rijpend ras dat zich erg goed thuis voelt op de warme zonnige locaties. Door de late rijping van het ras kan de druif uitgesproken groene aroma's hebben als hij voor de oogst onvoldoende rijp is. Rijpe druiven leveren wijnen met een volle body en vaak hoge tannine. De betere wijnen hebben duidelijke aroma's van kruiden, zwart fruit, leer en bosgrond.
Cencibel (blauw)
Dit een een andere naam voor de beroemde Tempranillo. Deze druif komt voornamelijk in Spanje voor en is een belangrijk onderdeel van de Rioja en Ribera de Duero wijnen. In Portugal wordt hij voornamelijk gebruikt als 1 van de druiven voor Port. Afhankelijk van de gewenste stijl wordt de wijn voor bepaalde tijd op Amerikaans of frans eiken vaten gerijpt. (Aroma: aardbei, zwarte bessen, chocolade, laurier, leer, gedroogde pruimen en rood fruit).
Chardonnay (wit)
Wereldwijd een van de meest aangeplante rassen en waarschijnlijk meest bekende eveneens. Zowel in koelere klimaten van bijvoorbeeld de champagne als ook de warme delen van Californië. Afhankelijk van de specifieke groei omgeving zullen de aroma's verschillen. In een koeler klimaat zullen aroma’s van groen fruit, steenvruchten de boven toon voeren. Is het klimaat meer gematigd dan zullen de aroma's meer richting rijpere fruit gaan waaronder perzik en meloen. In warme en hete gebieden zijn het tropische vruchten die de boventoon voeren met aroma's van ananas, banaan en mango. Chardonnay laat zich daarnaast prima gebruiken voor verschillende vinificatie technieken (houtrijping, lie rijping en wel of geen malo toepassen). Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat van deze breed inzetbare druif een veelvoud aan verschillende wijnen te maken is. Van beendroge tot vol vet en met een kwaliteit van laag tot superieur.
Chenin blanc (wit)
Bijzondere, niet aromatische druif waar verschillende stijlen wijn van gemaakt worden. Zowel stil als mousserend en zowel zoet als droog afhankelijk van de rijpheid van de druif. Deze variatie in rijpheid zorgt ook voor een breed smaakprofiel. Ook de leeftijd speelt mee hierin. Jonge wijnen hebben vooral primaire fruit aroma's variërend van de duidelijke groene aroma's tot en met tropisch fruit. Zoetere (en zeker door botritys aangetaste druiven) hebben rijpere aroma's abrikozen(jam), honing, oranjebloesem. Vooral de Loire en in Zuid-Afrika zijn mooie plekken om deze druif te ontdekken. In Zuid-Afrika heet deze druif overigens "droë steen".
Cinsau(l)t (blauw)
Cinsaut, (of cinsault in het Frans), is een belangrijke druif in het Zuiden van Frankrijk met name de zuidelijke Rhône, Provence en de languedoc- Roussillion. Hier wordt hij veel gebruikt als partner bij de productie van rosé (bijvoorbeeld grenache, mouverdre, Carignan). Wijnen van Cinsault variëren in stijl zowel fris, licht en fruitig met een lichte tot gemiddelde body als wijnen die juist veel body, tannine bevatten met meer aardse aroma's van specerijen en dierlijke aroma's.
Corvina (blauw)
Dit Italiaanse ras wordt veel gebruikt in het noorden van Italië (Veneto) bij de productie van de Valpollicella. Hij heeft een dunne schil, laag tot gemiddelde tannines en een gemiddelde kleur. Dit alles met hoge zuren. Samen met de Rondinella en Mollinara wordt de druif vaak gebruikt om verschillende wijnen te maken. Denk hierbij aan de eenvoudige en droge wijn uit de DOC valpollicella, maar ook de complex droge Amaronne della Valpollicella gemaakt van ingedroogde druiven en zelfs de zoete reciotto della valpolicella. Ook voor de DOC Ripasso della valpollicella (droge wijn gemaakt met deels gedroogde druiven) wordt gemaakt met Corvina.
Côt (blauw)
Ook wel Malbec of Auxerrois genoemd is een ras dat krachtige en dieprode bijna zwarte wijnen voortbrengt met aroma's van gekookt fruit en zwart fruit. Naarmate de wijn ouderd zullen meer tertiaire aroma's naar voren komen. (Gedroogde pruimen, drop, chocolade) In de bordeaux wordt hij ook gebruikt in aanvulling op de typische bordeaux blend.