rijpe druiven in de zon

Druiven

De meest bekende druivenrassen voor wijn

Het grootste deel van de wijnen op de wereld wordt gemaakt van druiven die behoren tot de druivensoort "Vitis Vinifera".  Van de originele honderden rassen die hier toe behoren, zijn in de afgelopen eeuwen grote aantallen klonen en kruisingen ontstaan.  Hoeveel het er precies zijn is niet duidelijk, maar wel dat het er vele duizenden zijn.


Om een beetje inzicht te krijgen in deze enorme berg aan druivenrassen geeft onderstaande lijst een beknopt overzicht van de meest bekende druivensoorten.


Onder aan de pagina is daarnaast een lijst opgenomen 
De lijst is vooral bedoeld om  jou als wijnliefhebber een idee te geven, waar je zou kunnen zoeken als je een wijn wil hebben van een van deze druivensoorten. De meeste druiven komen ook voor in (meerdere) andere gebieden op de wereld dan in de lijst vermeld staat. Juist de andere groeiomgeving kan van dezelfde druif een totaal andere wijn opleveren.



Agiorgitiko (blauw)               

Lage tot gemiddelde zuren, zachte tannines vol van smaak met aroma's van rood fruit en zoete specerijen. De wijnen kunnen goed ouderen.er wordt zowel rosé als rode wijn van gemaakt.
 

Aglianico (blauw)                  

Zeer prestigieuze druif heeft een diepe kleur met hoge zuren en tannines en samken van vooral zwart fruit. Vaak rijping op eikenhout met veel potentie om te ouderen in de fles. Dan ontwikkelt hij aardse/ bosgrondachtige aroma’s.


Airén (wit)                  

De meest aangeplante witte druif van Spanje. Je vindt hem voornamelijk in het midden van het land. Hier is het extreem warm en droog, maar daar is deze druif juist goed tegen bestand. De druif wordt voor het merendeel gebruikt voor de productie van Brandy de Jerez. De witte lichte frisse wijnen zijn niet erg uitgesproken met milde zuren en smaken van o.a. peer, citroen en appel.


Albariño (wit)            

Druivensoort die groeit zowel in Spanje (onder de naam Albariño) als in Portugal (onder de naam Alvarinho). Met een dikke schil is de druif goed bestand tegen de schimmelziekten die veel voorkomen in het vochtige klimaat van de wijngebieden aan de Atlantische kust. De Albariño/Allvarinho wordt gebruikt voor krachtige droge frisse wijnen met fruitige aroma's (o.a. steen- en citrus vruchten) en van nature veel zuren. Een andere stijl zijn de juist de rijkere/vollere wijnen.

 

Aligoté (wit)   

Druif die vooral verfrissende droge en lichte wijnen voortbrengt met een hoog zuurgehalte. Kan ook gebruikt worden als ondersteuning in de cremant de bourgogne

 

Alvarinho (wit)

Druivensoort die groeit zowel in Spanje (onder de naam Albariño) als in Portugal (onder de naam Alvarinho). Met een dikke schil is de druif goed bestand tegen de schimmelziekten die veel voorkomen in het vochtige klimaat van de wijngebieden aan de Atlantische kust. De Albariño/Alvarinho wordt gebruikt voor krachtige droge frisse wijnen met fruitige aroma's (o.a. steen- en citrus vruchten) en van nature veel zuren. Een andere stijl zijn de juist de rijkere/vollere wijnen.

 

Assyrtiko (wit)           

Deze druif levert droge en geparfumeerde witte wijnen met geconcentreerde aroma’s van steenfruit en rijpe citrusvruchten en hoge zuren. Er worden zowel droge wijnen als zoete wijnen gemaakt. Voor het maken van deze zoete wijn (Vinsanto) wordt gebruik gemaakt van (deels) ingedroogde druiven die vervolgens in eikenhouten vaten worden gerijpt voor minimaal 24 maanden. Deze rijpingsmethode geeft de wijnen een duidelijk oxidatief karakter van noten en karamel. De natuurlijke hoge zuren in de druif bieden een prima tegenwicht tegen de zoete elementen wat het geheel mooi in balans brengt.


Barbera (blauw)                    

Deze druif uit de Piemonte is de meest aangeplante blauwe druif in rond Asti en Alba. Dit laat rijpende ras wordt gebruikt om wijnen te maken of in de jeugdige stijl met nadruk op jonge fruitsmaken zonder hout aroma's of juist in een meer gerijpte stijl met vatrijping. De kleur is gemiddeld tot diep met aroma's van pruim, rode kersen, bramen, frambozen en soms ook wat zwarte peper.

 

Cabernet franc (blauw)                   

Waar de druif in de Bordeaux vooral een ondersteunende rol heeft naast de Cab. Sauvignon en de Merlot is het een hoofdrolspeler in de Loire. Hoewel hij lijkt op de Cabernet Sauvignon is hij minder uitgesproken. Daar heeft deze snel rijpende druif hij typische aroma's van zwarte en blauwe bessen. Vooral uit Saumur-Champigny, Chinon en Bourgeuil komen mooie exemplaren. Wijnen van Cabernet Franc worden vaak jong gedronken.

 

Cabernet Sauvignon (blauw)                      

De meest aangeplante druif ter wereld met diepe kleur krachtige tannines. In veel van de belangrijke wijnstreken van de wereld zal je deze druif tegenkomen. Oorspronkelijk is het een kruising tussen de (wit)te Sauvignon duif en de Cabernet Franc. Een goede Cabernet Sauvignon heeft in zijn jonge jaren vooral aroma's van zwart fruit en kruidige kenmerken (peper en munt) soms zelfs met wat groene accenten (groene Paprika) De meer gerijpte oudere varianten krijgen meer cederhout aroma's van de vatrijping. In de Bordeaux wordt hij vaak gebruikt als onderdeel van een blend met bijv. Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot. Elders op worden er wel cépage zijnen van gemaakt.

 

Carignan (blauw)      

De druif komt oorspronkelijk uit Spanje komt en is daar bijvoorbeeld in de Rioja en Catalonië terug te vinden als partner van de Tempranillo en In Priorat de Grenacha. De krachtige druif heeft van nature veel kleur, hoge zuren en veel tannine en wordt zodoende vaak gebruikt als versterker in zowel rosé als rode wijn. In het zuiden van Frankrijk (Languedoc-Roussillon) vind je hem ook vaak terug in verschillende combinaties met anderen o.a.: grenache, syrah, cinsault, mouverdre en anderen. Aroma's van roodfruit, (aardbei framboos), pruim, peper in combinatie met specerijen en kruiden (laurier, drop), en soms wat tabak.


Cariñena (blauw)                  

De druif komt oorspronkelijk uit Spanje komt en is daar bijvoorbeeld in de Rioja en Catalonië terug te vinden als partner van de Tempranillo en In Priorat de Grenacha. De krachtige druif heeft van nature veel kleur, hoge zuren en veel tannine en wordt zodoende vaak gebruikt als versterker in zowel rosé als rode wijn. In het zuiden van Frankrijk (Languedoc-Roussillon) vind je hem ook vaak terug in verschillende combinaties met anderen o.a.: grenache, syrah, cinsault, mouverdre en anderen. Aroma's van roodfruit, (aardbei framboos), pruim, peper in combinatie met specerijen en kruiden (laurier, drop), en soms wat tabak.

  

Carmenère (blauw)              

Lang werd gedacht dat de aangeplante druiven in Chili Merlot druiven waren. Tot onderzoek uiteindelijke uitwees dat het Carmenere was. Het is een laat rijpend ras dat zich erg goed thuis voelt op de warme zonnige locaties. Door de late rijping van het ras kan de druif uitgesproken groene aroma's hebben als hij voor de oogst onvoldoende rijp is. Rijpe druiven leveren wijnen met een volle body en vaak hoge tannine. De betere wijnen hebben duidelijke aroma's van kruiden, zwart fruit, leer en bosgrond.
 

Cencibel (blauw)      

Dit een een andere naam voor de beroemde Tempranillo. Deze druif komt voornamelijk in Spanje voor en is een belangrijk onderdeel van de Rioja en Ribera de Duero wijnen. In Portugal wordt hij voornamelijk gebruikt als 1 van de druiven voor Port. Afhankelijk van de gewenste stijl wordt de wijn voor bepaalde tijd op Amerikaans of frans eiken vaten gerijpt. (Aroma: aardbei, zwarte bessen, chocolade, laurier, leer, gedroogde pruimen en rood fruit).

 

Chardonnay (wit)                  

Wereldwijd een van de meest aangeplante rassen en waarschijnlijk meest bekende eveneens. Zowel in koelere klimaten van bijvoorbeeld de champagne als ook de warme delen van Californië. Afhankelijk van de specifieke groei omgeving zullen de aroma's verschillen. In een koeler klimaat zullen aroma’s van groen fruit, steenvruchten de boven toon voeren. Is het klimaat meer gematigd dan zullen de aroma's meer richting rijpere fruit gaan waaronder perzik en meloen. In warme en hete gebieden zijn het tropische vruchten die de boventoon voeren met aroma's van ananas, banaan en mango. Chardonnay laat zich daarnaast prima gebruiken voor verschillende vinificatie technieken (houtrijping, lie rijping en wel of geen malo toepassen). Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat van deze breed inzetbare druif een veelvoud aan verschillende wijnen te maken is. Van beendroge tot vol vet en met een kwaliteit van laag tot superieur.

 

Chenin blanc (wit)    

Bijzondere, niet aromatische druif waar verschillende stijlen wijn van gemaakt worden. Zowel stil als mousserend en zowel zoet als droog afhankelijk van de rijpheid van de druif. Deze variatie in rijpheid zorgt ook voor een breed smaakprofiel. Ook de leeftijd speelt mee hierin. Jonge wijnen hebben vooral primaire fruit aroma's variërend van de duidelijke groene aroma's tot en met tropisch fruit. Zoetere (en zeker door botritys aangetaste druiven) hebben rijpere aroma's abrikozen(jam), honing, oranjebloesem. Vooral de Loire en in Zuid-Afrika zijn mooie plekken om deze druif te ontdekken. In Zuid-Afrika heet deze druif overigens "droë steen".

 

Cinsau(l)t (blauw)                 

Cinsaut, (of cinsault in het Frans), is een belangrijke druif in het Zuiden van Frankrijk met name de zuidelijke Rhône, Provence en de languedoc- Roussillion. Hier wordt hij veel gebruikt als partner bij de productie van rosé (bijvoorbeeld grenache, mouverdre, Carignan). Wijnen van Cinsault variëren in stijl zowel fris, licht en fruitig met een lichte tot gemiddelde body als wijnen die juist veel body, tannine bevatten met meer aardse aroma's van specerijen en dierlijke aroma's.

 

Corvina (blauw)                    

Dit Italiaanse ras wordt veel gebruikt in het noorden van Italië (Veneto) bij de productie van de Valpollicella. Hij heeft een dunne schil, laag tot gemiddelde tannines en een gemiddelde kleur. Dit alles met hoge zuren. Samen met de Rondinella en Mollinara wordt de druif vaak gebruikt om verschillende wijnen te maken. Denk hierbij aan de eenvoudige en droge wijn uit de DOC valpollicella, maar ook de complex droge Amaronne della Valpollicella gemaakt van ingedroogde druiven en zelfs de zoete reciotto della valpolicella. Ook voor de DOC Ripasso della valpollicella (droge wijn gemaakt met deels gedroogde druiven) wordt gemaakt met Corvina.

 

Côt (blauw)    

Ook wel Malbec of Auxerrois genoemd is een ras dat krachtige en dieprode bijna zwarte wijnen voortbrengt met aroma's van gekookt fruit en zwart fruit. Naarmate de wijn ouderd zullen meer tertiaire aroma's naar voren komen. (Gedroogde pruimen, drop, chocolade) In de bordeaux wordt hij ook gebruikt in aanvulling op de typische bordeaux blend.



Dornfelder (blauw)               

Dornfelder is een typische Duitse druif en levert krachtige droge en diep gekleurde wijnen met aroma’s van roodfruit (kersen en pruimen) soms in combinatie met de typische aroma's van rijping op eikenhouten vaten. Ze hebben soepele taninnes en soms wat aroma’s van bittere chocolade. Naast de zware volle rode rijnen worden er ook lichtere wijnen gemaakt met meer fruit aroma's die ook licht gekoeld gedronken kunnen worden.

 

Gamay (blauw)          

Gamay is de druif die erg bekend is door het gebruikt voor de Beaujolais Nouveau. Deze lichte en fruitige wijn wordt op de markt gebracht vanaf de derde donderdag in november in het jaar dat de druiven geoogst zijn en wordt jong gedronken. Er is dus weinig tijd voor lange (hout) rijping. Het resultaat is een lichte wijn met primaire fruit aroma's zoals kers en framboos Naast deze lichte variant worden er elders in de Beaujolais ook vollere wijnen van gemaakt. Met name Morgon en Brouilly leveren wijnen met meer aroma's van zwart fruit, specerijen en bloemen (iris, roos en viooltjes).

 

Garganega (wit)        

De belangrijkste druif voor de Soave wijnen (70 tot 100%) afkomstig uit het noord Italiaanse dorpje Soave en omgeving. De wijnen gemaakt van de garganega hebben hoge zuren. Dit is zeker noodzakelijk voor de balans bij de recioto de Soave. Dit is een zoete wijn gemaakt van gedroogde druiven. In de droge vorm delicate aroma's van bijvoorbeeld steenvruchten, peer, witte peper en rode appel.

 

Garnacha (blauw)                 

Een krachtige druif die over de hele wereld veel gebruikt wordt om te blenden met andere rassen om meer body en alcohol aan de wijn te geven. Groet vaak in de warmere gebieden van o.a. zuid Frankrijk en Spanje (bijvoorbeeld als blend met Tempranillo in Rioja en Navarra). In Australië wordt hij bijvoorbeeld gemengd met Shyraz. Smaken kunnen variëren van duidelijk rood fruit tot specerijen en soms gestoofd fruit In Frankrijk heet deze druif Grenache.

 

Gewürztraminer (wit)           

De " gekruide traminer " is een zeer aromatische licht rood/gele druif. Met herkenbare aroma's van o.a. rozen, lychee (wit)fruit en exotische vruchten. Hoewel deze druif oorspronkelijk vanuit Griekenland is overgekomen vindt hem tegenwoordig ook zeer veel in Duitsland, de Elzas in Frankrijk (als een van de 4 edele druivenrassen) en Noord-Italië. Levert fraaie goudgele wijnen met uitgesproken smaak. Zowel voor droge als dessertwijnen. In andere landen wordt deze ook wel Traminer genoemd.

 

Glera (wit)                  

De druif die vroeger Prosecco werd genoemd. Maar toen er te veel mousserende wijnen werden gemaakt in andere gebieden heeft men in Veneto de naar Prosecco beschermd. Zo doende mag alleen de mousserende wijn, gemaakt van de Glera druif, uit Veneto prosecco heten.

 

Graciano (blauw)                  

Druif met een beperkte aanplant en dan voornamelijk in de Rioja waar hij wordt geblend met de bekende Tempranillo en Grenacha. Jonge wijnen zijn vaak erg hard en hebben veel taninnes. Dat maakt o.a. dat deze druiven gebruikt worden bij wijnen voor langdurige rijping. Juist aan de gerijpte wijnen geeft de Graciano extra finesse.

 

Grauburgunder (wit)

De Duitse benaming voor de Pinot Gris. De Duitse variant vertoont meer overeenkomsten met de stijl van de Pinot Gris uit de Elzas dan met de Pino Grigio uit Italië. De PG is een druif die het goed doet in koele klimaten waar hij lang kan rijpen om de aroma's volledig te ontwikkelen. In de Elzas krijgt hij die kans en ontwikkelt hij stevige rijke aroma's van rijp vers en gedroogd fruit, meloen, en soms zelf honingachtige karakters. Door de hogere temperatuur in het zuidelijkere Italië, bestaat de kans dat de wijn deze frisheid verliest en andere aroma's ontwikkeld Friuli-Venezia Gulia , gelegen in het oostelijke deel van Noord -Italië, zijn aan de voet van de alpen is een van de gebieden in Italië voor de rijkere grigios. De hogere temperaturen zorgen voor aroma's van o.a. rijpe perzik en tropisch fruit. Elders in Italië worden veel lichte bleke grigio's gemaakt die ook in smaak niet erg uitgesproken zijn.

 

Grenache (blauw)                 

Een krachtige druif die over de hele wereld veel gebruikt wordt om te blenden met andere rassen om meer body en alcohol aan de wijn te geven. Groet vaak in de warmere gebieden van o.a. Spanje en Zuidelijk deel van Frankrijk. In de omgeving van Chateau neuf du pape wordt hij gebruikt voor een de droge wijn met dezelfde naam. In Banyules wordt een Vin doux naturelle (VDN) gemaakt met minimaal 50% grenache. ( In Australië wordt hij bijvoorbeeld gemengd met Shiraz. Smaken kunnen variëren van duidelijk rood fruit tot specerijen en soms gestoofd fruit In Spanje heet deze druif: Grenacha.

 

Grolleau (blauw)                   

Deze druif vind je voornamelijk in de Loire waar hij samen met o.a. een Cabernet Franc wordt geblend tot een lichte en makkelijk drinkbare rosé met een laag alcoholpercentage. Daarnaast wordt van deze druif ook rode wijnen gemaakt.

 

Kadarka  (blauw)       

Oost Europees Druivenras die mooie kruidige en frisse wijnen voortbrengt (rood en rosé) soms met korte houtrijping. Aroma’s van rood fruit, kersen, framboos, aardbei met een beetje kruidigheid.

 

Macabeo/ Macabeu (wit)    

Een van de druiven die gebruikt wordt bij de productie van Cava. In Catalonië wordt hij geblend met Xarel-lo en Parellada terwijl cava's uit andere delen van Spanje vaak 100% Macabeo zijn. Naast de mousserende wijn wordt de macabeo (in Rioja ook wel Viura genoemd) gebruik bij de productie van stille (wit)te wijnen. Deze droge frisse wijnen zijn vaak niet erg uitgesproken en het is vooral de wijnmaker die er het maximale uit weet te halen. In Frankrijk bekend als de macabeu en aangeplant in de gebieden rond de middellandse zee.

 

Malbec (blauw)                     

Ook wel Cot of Auxerrois genoemd is een ras dat krachtige en dieprode bijna zwarte wijnen voortbrengt met aroma's van gekookt fruit en zwart fruit. Naarmate de wijn ouderd zullen meer tertiaire aroma's naar voren komen. (gedroogde pruimen, drop , chocolade) In de bordeaux wordt hij ook gebruikt in aanvulling op de typische bordeaux blend.

 
Malvasia (wit) 

Witte druif van Griekse oorsprong In Spanje vindt je de Malvasia vooral in (Valencia, Zamora en de Canarische eilanden). Hier wordt ook zoete, semi- versterkte wijn gemaakt onder de naam Canarische Sec. In Portugal vind je de druif onder de naam "Malmsy" terug in Madera, witte Port en enkele witte wijnen uit bijvoorbeeld DOC Torro.

 

Marsanne (wit)                      

Kenmerkende druif voor de met name de (wit)te wijnen uit de Rhône waar hij vaak wordt gebruikt in combinatie met de Roussane. Levert wijnen op met behoorlijk veel kleur en body en een lage zuurgraad.

 

Mazuelo (blauw)                   

(Ofwel Cariñena) Levert wijnen met veel kleur, tannine en hoge zuren. In de rioja vaak geblend met Tempranillo voor een mooie balans.

 

Mencia (blauw)                     

Heeft een voorkeur voor gematigde gebieden Fris fruit, gemiddeld tot hoge zuren, stevige taninnes met soms wat groene kenmerken.

 

Merlot (blauw)                       

In de top van meest geplant druiven soorten ter wereld. Bekend vanuit de Bordeaux maar zit inmiddels is de top van de meest aangeplante rassen ter wereld. Wordt gebruikt als blend bij o.a. Cabernet Sauvignon. Kan naast de soepele fruitige wijnen met aroma's van cassis en pruimen ook meer gerijpte aroma's ontwikkelen van o.a. leer, truffel en wild.

 

Mourvèdre (blauw)               

Van oorsprong Spaanse druif levert in de Rhône, Languedoc en Provence stevige rode wijnen met hoge taninnes en veel kleur. Kan zowel sterke kenmerken van zwart fruit alsook wild/ vlees aroma's geven. In de typische Rhône blend de GSM (Grenache, syrah, Mouverdere). Mourvèdre is de belangrijkste soort in appellation "Bandol AOC" in de Provence

.

Müller-Thurgau (wit) 

Ook bekend als Rivaner is een kruising van de Riesling met de Madelaine royal geeft robuuste wijnen met een muskaat achtig bloemig en fruitig karakter en lage zuren.

 

Muscat (wit)

Waarschijnlijk behoort dit ras tot de oudste van de wereld. De muscat d'alexandrie is het meest verspreid en de muscat blanc à petits grains wordt als de beste variant beschouwd. Veel van de druiven worden gebruikt voor bijzonder wijnen . In de zuidelijke Rhône maakt men er de versterkte geurige Muskat de Beaumes-de-Venise van. In Rutherglen (Australië) laat men de druiven iets drogen voor het versterken. Hierdoor verliest hij de typische Muscat kenmerken. In Italië maakt men de Moscato d’Asti van demuscat blanc à petits grains . In Spanje is het een ondersteunende druif in de Sherry en in Argentinië gebruikt met de muscat d'alexandrie voor de cognac achtige drank "Pisco".

 



Nebbiolo (blauw)                  

Typische druif uit de Piemonte die buiten Italië nauwelijks verbouwd wordt. Hij heeft een dunne schil met een lichte "mist achtige tekening”. Er zijn verhalen dat de naam afkomstig is van deze tekening (“Nebbia" betekent "mist"). Met de Nebbiolo worden krachtige en fris zure wijnen gemaakte met hoge taninnes die vaak het beste tot hun recht komen na enige rijping.

 

Palomino (wit)           

Belangrijkste druivenras bij de productie van Sherry en wordt gebruikt voor het maken van de basiswijn die vervolgens in het solera systeem zijn oxidatieve of biologische rijping zal ondergaan. De uiteindelijke smaak kenmerken kunnen hierdoor verschillen van meet gist achtig tot juist nootachting.

 

Pedro Ximenez (wit) 

De PX wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van zoete sherry's (hoewel er ook droge stille wijn van gemaakt wordt.). Van zichzelf zeeft deze druif weinig smaak maar door het drogen in de zon ontstaat een geconcentreerde krentachtige smaak. De PX-sherry is diepbruin bijna zwart van kleur met een zeer hoog suikergehalte >425gr/L en aroma's van gedroogd fruit, zoethout en koffie. Deze PX wordt bovendien gebruikt voor de kwalitatief betere zoete sherry’s als een cream of medium.


Pedro Giménez (wit)

Hoewel de druif qua naam lijkt op de PX uit Spanje heeft het niets er mee te maken . De Pedro Giménez is een inheemse Argentijnse druif van lage kwaliteit die vooral aangeplant werd/word in Mendoza. De hoeveelheid aangeplante druiven neemt snel af te gunste van de meer bekende druiven rassen van hogere kwaliteit.


                            Petit Manseng (wit)                          

Witte druif die veel is aangeplant in het Zuidwesten van Frankrijk vooral in appellations zoals Jurançon en Pacherenc du Vic-Bilh. Daar vormt hij de basis voor m.n. de zoete wijnen. Petit manseng heeft een lage opbrengst en rijpt laat. Dit geeft de druiven de gelegenheid om aan de wijnstok in te drogen. Bij het drogen verdampt het water maar concentreren de aroma’s en de suikers terwijl de hoge zuren in takt blijven.

Kenmerkende aroma’s zijn: peer, abrikoos, citrusfruit en zoete specerijen.

 

Pinot gris/ Pinot Grigio (wit)            

Twee verschillende namen 1 druif. Toch verschillende wijnen met de gris en grigio aanzienlijk. De PG is een druif die het goed doet in koele klimaten waar hij lang kan rijpen om de aroma's volledig te ontwikkelen. In de Elzas krijgt hij die kans en ontwikkelt hij stevige rijke aroma's van rijp vers en gedroogd fruit, meloen, en soms zelf honingachtige karakters. Door de hogere temperatuur in het zuidelijkere Italië, bestaat de kans dat de wijn deze frisheid verliest en andere aroma's ontwikkeld Friuli-Venezia Gulia, gelegen in het oostelijke deel van Noord -Italië, zijn aan de voet van de alpen is een van de gebieden in Italië voor de rijkere grigios. De hogere temperaturen zorgen voor aroma's van o.a. rijpe perzik en tropisch fruit. Elders in Italië worden veel lichte bleke grigio's gemaakt die ook in smaak niet erg uitgesproken zijn. In Duitsland gebruikt men de naam grauburgunder of rülander.

 

Pinot Meunier (blauw)          

Samen met de Pinot Noir 1 van de 3 druivenrassen voor in de champagne. Deze druif is winterhard en goed bestand tegen de voorjaarsvorst aangezien hij later bloeit dan Chardonnay en Pinot Noir. Heeft mooie zuren en veel fruit aroma’s van met name rood fruit. Pinot Meunier wordt gebruikt in de champagne om extra karakter toe te voegen.

 

Pinot noir (blauw)     

Pinot noir (Spätburgunder in Duitsland) is een blauw druivenras oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne. De compacte trossen en dunne schil maken dat hij gevoelig is voor tot en schimmelziekte. Naast de vertrouwde omgeving van de Bourgogne is hij ook een van de 3 toegestane druiven binnen de champagne. Naast Frankrijk vind je ook pinot noir wijnen van hoge kwaliteit in o.a. Duitsland, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Australië.

 

Pinotage (blauw)                   

Het is een in 1925 in Zuid-Afrika ontstane kruising van de pinot noir en de cincault (of cinsaut). Deze laatste werd echter - ten onrechte - 'hermitage' genoemd. Wijnen van deze druif worden in verschillende stijlen gemaakt. Soms als cépage met een licht en fruitig karakter van o.a. rode bessen of juist van oudere stokken met veel meer body en krachtigere smaken van specerijen en bessen. Daarnaast maakt de Pinotage ook deel uit van de “Cape Blend” wanneer hij wordt geblend met internationale rassen.

  

Primitivo (blauw)       

Druiven ras die veel voorkomt in het zuid Oosten van Italië en dan m.n. in Puglia en Basilicata. Nauw verwant aan de Zinfandel uit Californië. Door het zonnige klimaat waarin de druiven groeien worden de druiven volledig rijp en zijn de stevige tannines alsnog soepel. In smaak vind je vaak aroma's van kersen, zwart fruit en specerijen. Vaak worden deze wijnen jong gedronken.

 

Riesling (wit)

Aromatische druif die oorspronkelijk afkomstig is uit Duitsland wordt gebruikt voor een hele reeks aan verschillende wijnen. De stijlen zijn zowel droog en verfijnd met citroenachtige smaken tot complexe zoete gebotrytiseerde wijnen als ook mousserende varianten.

 

Rülander  (wit)

(Ook wel Pinot Gris) Twee verschillende namen 1 druif. Toch verschillende wijnen met de gris en grigio aanzienlijk. De PG is een druif die het goed doet in koele klimaten waar hij lang kan rijpen om de aroma's volledig te ontwikkelen. In de Elzas krijgt hij die kans en ontwikkelt hij stevige rijke aroma's van rijp vers en gedroogd fruit, meloen, en soms zelf honingachtige karakters. Door de hogere temperatuur in het zuidelijkere Italië, bestaat de kans dat de wijn deze frisheid verliest en andere aroma's ontwikkeld Friuli-Venezia Gulia, gelegen in het oostelijke deel van Noord -Italië, zijn aan de voet van de alpen is een van de gebieden in Italië voor de rijkere grigios. De hogere temperaturen zorgen voor aroma's van o.a. rijpe perzik en tropisch fruit. Elders in Italië worden veel lichte bleke grigio's gemaakt die ook in smaak niet erg uitgesproken zijn. In Duitsland gebruikt men de naam grauburgunder of rülander.

 

Sangiovese (blauw)  

Een van de bekendste druivenrassen uit Toscane, wijnen van deze druif hebben hoge zuren, veel tannines en aroma's van o.a. rode kersen, pruimen. Om de tannines te verzachten wordt vaak gebruik gemaakt van houtrijping. Dit levert fraaie tertiaire aroma’s van paddenstoelen, vlees en wild.

 

Sauvignon blanc (wit)          

Populaire ras dat wordt aangeplant op veel plekken in de wereld. Hij wordt gebruikt voor zowel mono-cépage wijnen als voor blends. In verschillende gebieden levert dit aromatische druivenras in een monocepage wijn verschillende aroma's. In de koelere gebieden van de Loire zijn het vooral de groene en vegetale aroma's (gras, citrus, asperge) die de boventoon voeren. In de Nieuwzeeland kunnen de druiven langer rijpen en dit lever aroma's op van o.a. kruisbes en bijvoorbeeld passievrucht.

 

Schwartzriesling (blauw)

(ook wel Pinot Meunier) In tegenstelling tot de naam is deze druif geen familie van de riesling. Het is een ras oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne en komt tegenwoordig als " Blaue Postitschtraube” veel voor in Stiermark (Oostenrijk) en als " Pinot Meunier' in de champagne Frankrijk. Wijnen van deze druif hebben een fraaie robijnrode kleur en fruitige aroma’s die lijken op Spätburgunder. Zowel in droge als in iets zoete varianten.


Semillon (wit)

Een belangrijk ras dat o.a. in de Bordeaux gebruikt wordt bij het maken van zoete (wit)te wijn (evt. i.c.m. de Sauvignon blanc).

 

Sylvaner/ Silvaner (wit)                    

"Sylvaner, soms ook wel silvaner genoemd, komt vooral voor in De Elzas en in Duitsland. Hoewel minder bekend dan de pinot blanc en de riesling kunnen ook hier wijnen van prima kwaliteit van worden gemaakt. Deze wijnen zijn vaak fruitig, droog en met milde zuren en aroma's van o.a. kruisbes, peren, appel, perzik, bloemen en citroen."

 

Syrah/Shiraz  (blauw )           

Syrah/Shiraz zijn synoniemen voor elkaar. De naam van de van oorsprong frans benaming Syrah werd in Australië verbasterd tot Shiraz. In de wijnen zijn echter wel wat verschillen waar te nemen. Zo hebben de wijnen uit de koelere gebieden (relatief t.o.v. van de warmere barrossa valley) vaak meer zuren en bijvoorbeeld kenmerken van zwarte Peper, terwijl in de warmere gebieden de smaken van rijp zwart fruit meer naar boven komen. Belangrijk is wel dat deze druif een gemiddeld tot warm klimaat nodig heeft om volledig rijp te kunnen worden.



Tannat  (blauw)         

De Tannat (wat bruin/getint betekent) druif is van oorsprong afkomstig uit het Zuiden van Frankrijk. In de Madiran worden nog altijd. Deze druif met stevige tannines geeft krachtige wijnen met een diepe rode kleur, stevige zuren en aroma’s van donker fruit. De combinatie van stevige taninnes en zuren maken ook dat er goede bewaarwijnen van gemaakt kunnen worden. De lange flesrijping zorgt voor een verzachting en verbeterde balans

 

Tempranillo (blauw)

"Temprano" wat vroeg betekent slaat op de vroege rijping van de druif Tempranillo. Deze druif komt voornamelijk in Spanje voor en is een belangrijk onderdeel van de Rioja en Ribera de Duero wijnen. In Portugal wordt hij voornamelijk gebruikt als 1 van de druiven voor Port. Afhankelijk van de gewenste stijl wordt de wijn voor bepaalde tijd op Amerikaans of frans eiken vaten gerijpt. (Aroma: aardbei, zwarte bessen, chocolade, laurier, leer, gedroogde pruimen en rood fruit).

 

Torrontes (wit)                      

Torrontés druif is een Argentijns paradepaardje. Het is een natuurlijke kruising tussen de ‘Muscat de Alejandro’ en de die lokaal ‘Criolla Chica’ wordt genoemd. De muscat is een geparfumeerde (wit)te druif en de ‘Criolla Chica’ en rode druif. Deze combinatie zorgt voor een bijzonder ervaring. In de neus bijzonder bloemig (rozen, lavendel, jasmijn) en zelfs zoet overkomend blijkt dat er zeer verrassende droge wijnen van gemaakt worden met smaken van Citrus, groene appel en grapefruit.

 

Touriga nacional (blauw)     

De Tempranillo die in Portugal voornamelijk gebruikt als 1 van de druiven voor de productie van Port. In stijl variërend van licht en fruitig met kenmerken van vooral rood fruit (Ruby) tot gerijpte/geoxideerde varianten (Tawny, Colheita,)


Trebbiano (wit)         

Dit druivenras wordt is niet alleen de basis druif voor Aceto Balsamico maar is (onder de naam Ugni blanc) ook de basis druif voor Cognac. De Trebbiano is, net als veel rassen, in verschillende variëteiten terug te vinden. Iedere variëteit heeft eigen specifieke kenmerken waardoor de Trebbiano’s van de afzonderlijke regio’s onderling nogal kunnen verschillen. Voorbeelden van verschillende varianten zijn Trebbiano d'Abruzzo, Trebbiano Veronese, Trebbiano Toscano (Ugni blanc). De wijnen zijn meestal goud van kleur, in de meeste gevallen goud van kleur, droog, fruitig en subtiel van smaak met delicate aroma's en frisse zuren.

 

Ull de llebre (blauw) 

De Tempranillo die in Portugal voornamelijk gebruikt als 1 van de druiven voor de productie van Port. In stijl variërend van licht en fruitig met kenmerken van vooral rood fruit (Ruby) tot gerijpte/geoxideerde varianten (Tawny, Colheita,)

 

Ugni Blanc (wit)        

(Trebiano Toscano) Weinig aromatische druif die voor het grootste deel wordt aangeplant voor de productie van Cognac en Armagnac waar hij de basis voor is. Is vaak onderdeel van een blend met o.a. colombard.

 

Verdejo (wit)             

De naam Verdejo is afgeleid van het woord 'verde' (wat groen betekent in het Spaans). Dit refereert aan de sterke groene kleur van de druiven en bijbehorende smaken. De dikke schil van de druif biedt bescherming tegen extreme weersomstandigheden in het vochtige klimaat waar de druif groeit. Net als de verdecchio in Italië worden van de verdejo ook verschillende stijlen gemaakt. Enerzijds frisse lichte wijnen met fruitige aroma’s van tropisch fruit, appel, perzik en anderzijds gerijpte op hout opgevoede wijnen met aroma’s van noten en honing. Kenmerkend voor beide stijlen is een licht (groen) bittertje.

 

Verdicchio (wit)                    

Verdicchio bianco is een (wit) druivenras die grootschalig aangeplant is Le Manche (Midden-Italië). Van dit ras worden wijnen in verschillende stijlen gemaakt. Zowel lichte neutrale wijnen zonder houtrijping als ook volle fruitige wijnen die enkele maanden op Frans eiken vaten hebben gerijpt en hierbij de karakteristieke hout aroma’s in de wijn hebben opgenomen. De lichte wijnen zijn voor al bedoeld om jong te drinken terwijl de vollere varianten ook goed bewaard kunnen worden.

 

Vidal (wit)       

Vidal Blanc is een hybride druiven ras die erg goed bestand is tegen extreme kou. Dat is dan ook de reden dat dit ras in Canada en de VS wordt gebruikt bij de productie van Ice-wine. De hoge zuren en aroma’s van tropisch fruit leveren een frisse dessertwijn op.

 

Viognier (wit)            

Viognier levert fruitige aromatische witte wijnen met een lage zuurgraad en hoog alcohol. Veel body en aroma’s van steenfruit, en bloesem. Bij de productie wordt contact met zuurstof zoveel mogelijk vermeden om de kenmerkende aroma's te behouden.

 

Viura (wit)      

Buiten de Rioja vaak Macabeo genoemd is een van de druiven die gebruikt wordt bij de productie van Cava. In Catalonië wordt hij geblend met Xarel-lo en Parellada terwijl cava's uit andere delen van Spanje vaak 100% Macabeo zijn. Naast de mousserende wijn wordt de Viura gebruik bij de productie van stille witte wijnen. Deze droge frisse wijnen zijn vaak niet erg uitgesproken en het is vooral de wijnmaker die er het maximale uit weet te halen. In Frankrijk bekend als de macabeu en aangeplant in de gebieden rond de middellandse zee.

 

Xinomavro (blauw)               

De Xynómavro (Xino = zuur en Mavro = zwart) is een typische Griekse druif die wijnen stevige donkere rode wijnen met hoge zuren, sterke tannines en een fijne kruidigheid oplevert. Deze combinatie zorgt ervoor dat het wijnen zijn die goed kunnen rijpen en beter tot hun recht komen wanneer ze niet te jong worden gedronken. Ook wordt de Xynómavro gebruikt in blends met bijvoorbeeld de minder bekende Krasato en/of Stavroto druif.

 

Zinfandel (blauw)

Hoewel men er in Amerika van overtuigd was dat Zinfandel (kortweg vaak "Zin" genoemd) een typische lokale druif is heeft onderzoek aangetoond dat het eigenlijk een Europese variant is gelinkt aan de Primitivo uit Italië. Zinfandel wordt gebruikt voor zowel rode als boor rosé wijnen (zogenaamde "blush”). In de geur vindt je aroma's van o.a. blauwe bessen, cassis, rijpe pruim, peper en soms zelfs wat laurier/ drop. Als er houtrijping wordt toegepast vind je ook aroma's van karamel, vanille. Daarnaast kunnen smaken van bijvoorbeeld gestoofd rood fruit terug te vinden zijn.

Ontbreken er druivenrassen die je er graag bij wil?

Laat het ons weten via info@vinomigos.nl